top of page

CAPE PROJECT SOUTH AFRICA

Zoë Smekens, Hanne Heerman, Jolien Vergucht en Thibaut De Backer

Die pad is onbekend maar saam met jou sal ek dit dans!

Schermafbeelding 2019-04-24 om 15.37.55.
Home: Blog2

CPUT Wellington

  • jolienvergucht
  • 17 feb 2019
  • 4 minuten om te lezen

Er zijn al heel wat dagen verstreken. Het is nu exact een week geleden dat we hier in het wondermooie Zuid-Afrika zijn aangekomen. Tijdens deze week hebben we in de voormiddag vooral vertoeft @CPUT Wellington.


Bonnie ervaarden we als een enthousiast en gedreven meisje die ons meteen liet voelen dat we welkom waren. Zij leidde ons ook meteen naar het eerste klaslokaal. Eigenlijk verschilde dit niet veel van de klaslokalen in België. Zo was er een smartboard en airco. De klasgroep is hier wel veel groter. Zo’n 140 studenten volgen hier samen de les.



De les heette geletterdheid in die Grondslagfase (7-9 jaar). Deze les bleek al meteen interessant te zijn voor Zoë en mij, aangezien wij in graad R zullen lesgeven. Bij deze docente beginnen ze de dag met een gebed, alle studenten worden spontaan stil en luisteren aandachtig naar wat de docent te zeggen heeft.


Wanneer de les echt van start gaat, valt het al meteen op dat er veel wordt ingespeeld op de wisselwerking tussen de docent en de studenten. Anders dan bij ons zijn de studenten erg gewillig om de vragen van de docent te beantwoorden. Voor ons is dit wel nog moeilijk om te verstaan. De Afrikaanse studenten spreken snel en niet zo luid. De docente verstaan we iets beter.


Wat meteen opvalt is dat wij de enige studenten met een ‘skootrekenaar’ zijn. De Afrikaanse studenten schrijven bijna alles met de hand. Ook het handschrift lijkt licht anders te zijn. De letters hangen niet allemaal aan elkaar en het is veel sierlijker. Nog even op oefenen dus voordat we aan de slag kunnen gaan om zelf les te geven.

De lessen die wij het meest interessant vonden waren de Xhosa lessen. Xhosa is één van de 11 officiële talen van Zuid-Afrika en wordt hier nog frequent gesproken. We werden welkom geheten door de studenten en docent en moesten meteen rechtstaan om ook onze eerste woorden Xhosa te spreken.

Namkelelile = welkom/ Enkosi = Dank u.



Het uitzonderlijke aan deze taal is dat ze bij elk woord ‘een klik’ maken. Daarom worden ze ook wel ‘de klikkers’ genoemd. Maar zoals de studenten ook zeggen ‘Het is steeds een verrassing wanneer de klik komt’. Tijdens het verdere verloop van de les leerden we ook nog ‘de click-song’ kennen. Hierbij zongen we uitbundig mee en de sfeer in de klas overviel ons als een warme gloed.

Nog enkele zinnen in het Xhosa:

· Ik kook eten = Ndipheka ukutya

· Ik eet frietjes = Nditya amachumshwam


Natuurlijk wordt er tijdens de lessen niet enkel gezongen. De tweede dag gingen we mee met Shane naar de intermediaire fase (10-12). Het was al snel duidelijk dat niet enkel Shane ons zou begeleiden. Heel wat vrienden van haar kwamen er vaak bij en we konden al snel veel contacten leggen. Deze Afrikaanse groep beviel ons wel. De lessen waren echter iets minder.


In het wiskundelokaal werden we overvallen door de grootte van de klas. In Afrikaanse termen gezegd ‘Je kreeg er zeker 70 olifanten in’. De klas zat ook al helemaal vol. We moesten helemaal vanachter gaan zitten en tot onze spijt hoorden we niets van wat de docente te zeggen had. De docente kwam nadien wel nog even bij ons en vroeg of ze eens mocht komen observeren wanneer wij een wiskunde les gingen geven in Hugo Rust (de lagere school dat bijna tegen CPUT ligt).



Het vijfde lesuur kregen we les van een heel speciaal man. PAPA AFRIKA! Hier waren we erg enthousiast over. Hij is op de school de meest geliefde docent biologie. Je kon zien dat Thys les gaf met passie voor zijn vak. Hij betrok ons dan ook meteen bij zijn les (dat overigens ging over de verschillende vegetaties rondom de wereld). Ook maakte hij even tijd om tussendoor te zingen en een grapje te maken.

We hadden nu al in ‘die grondslagfase’ en in ‘die intermediaire fase’ les gevolgd. Nu was het tijd voor ‘die senior fase’(12-13 jaar). Hierbij viel het meteen op dat er veel meer jongens in de klas zaten.


We leerden Mr Johnson kennen. Hij vertelde ons over de kansen van de Afrikaanse studenten. We waren hier erg van onder de indruk en konden bijna niet geloven wat hij te vertellen had. Er melden zich jaarlijks 3000 studenten aan om te komen studeren aan CPUT. Uit deze studenten zullen er uiteindelijk maar 150 kunnen starten. Hoe wordt dit bepaald? Toelatingstesten natuurlijk! Wie geen 60% haalt maakt al geen enkele kans meer.



We kunnen zeggen dat het een geslaagde lesweek was. Vele nieuwe invloeden leren kennen, vrienden gemaakt, de Afrikaanse cultuur en geschiedenis opgesnoven en wat we zeker niet zullen vergeten: GOETERS! Elke pauze vertoeven de studenten in dit studentencafé. We hebben de menukaart hiervan dan ook al uitgebreid leren kennen.


Nu is het nog even genieten van ons weekend. Vanaf morgen gaan we aan de slag in Laerskool Hugo Rust. We zijn zeer benieuwd en gaan vandaag alvast starten met het schoollied te leren.

Comentarios


Home: GetSubscribers_Widget

Abonneren

Blijf op de hoogte. Bij elk nieuw blogbericht krijg je een e-mail.

Bezoekersaantal website

©2019 by Cape project South-Africa.

1200px-Instagram_logo.svg.png
bottom of page